fbpx

Pátka-Szitter Katalin, HR szakértő írása

Gyomorideg az állásinterjú előtt

Ráz a hideg, gyomorideggel küszködsz, folyamatosan agyalsz, mit kellene csinálnod, hogy mihamarabb kikeveredj ebből a tarthatatlan állapotból?! Ismerős tünetek?!

Nos, igen, az álláskeresés és a közelgő állásinterjú gyakran okoz lelkibetegséghez hasonló problémákat. Ha Te is felszabadultan szeretnél érkezni az állásinterjúra, akkor a legjobb helyen jársz. Olvasd el cikkünket, melyből kaphatsz néhány gyakorlati tippet az állásinterjúra való felkészüléshez.

Megszokod vagy inkább felkészülsz?  

Minden helyzet csak addig idegen számunkra, míg meg nem szokjuk – tartja a szóbeszéd. Kinek a célja lenne azonban pont az állásinterjú szituációjának megszokása?!

Az állásinterjún gyakorlott HR szakemberek sorjázzák a jelölteket a kacifántosabbnál kacifántosabb kérdéseikkel, melyekre egytől egyig határozott, megfontolt választ várnak. Ők folyamatosan képzéseken vesznek részt, hogy fejlődjenek kérdezéstechnikában, testbeszéd- és személyiség elemzésben. Vedd kezedbe az irányítást álláskeresőként és készülj fel célirányosan az állásinterjúdra!

Minek az a fránya motivációs levél?

Tudtad, hogy sok cég milyen célból ragaszkodik a motivációs levélhez az álláskeresőtől? Már ebből a szabad fogalmazású levélkéből számos hasznos információhoz juthatnak Rólad!

Az interneten rengeteg példa elérhető, de mindenképpen érdemes sablon mondatok helyett úgy megfogalmaznod mondandódat, hogy már ebben a kezdeti kiválasztási szakaszban kitűnj a többi álláskereső közül és Te legyél az, aki bekerülhet az állásinterjú körébe:

  • Címezd meg pontosan! A pályázati kiírásban szereplő személynek szánd a levelet. Ha nem ismert a személye a kiírásból, akkor járj utána, ki foglalkozik a cégnél ezzel a feladattal! Ügyelj nevének pontos leírására!
  • Kerüld a sablonos megszólítást! Pl.: „Tisztelt Címzett! vagy Tisztelt Hölgyem / Uram!”
    Ha már megcímezted, akkor az ott feltüntetett illetőt szólítsd meg!
  • Hivatkozz a pozícióra, melyre jelentkezel!
  • Írd le egyértelműen, miért tartod alkalmasnak, a legalkalmasabbnak magad az adott pozícióra! Szakmai és személyes alapokat, jellemzőket is használj ehhez!
  • Tárd fel motivációdat! Tedd nyilvánvalóvá, miért pont annál a cégnél, abban a pozícióban szeretnél elhelyezkedni!
  • Ütős lezárás! Említsd meg, miket csatolsz a pályázati anyagodhoz, majd zárd le a levelet egy pozitív mondattal. Pl.: „Bízom a személyes találkozásban!”

Fontos! Az elkészült motivációs levelet az álláskeresés folyamán minden pozícióra szabjuk testre, különben nem fog célba érni.

További tippek lelőhelye

Kövesd oldalunkat, melyen álláskeresés, állásinterjú témában is hasznos tippekkel szolgálunk! Ha pedig gyors segítség kellene álláskeresőként, akkor szeretettel várunk április eleji workshopunkon, Budapesten!

Hiánypótló jelleggel indítjuk útnak workshopunkat, melyen küldetésünk, hogy az álláskeresőket teljeskörűen felkészítsük a pályázás folyamatára.

Légy versenyképes a munkaerőpiacon 2019-ben! WORKSHOP

Az állásinterjú ritkán tartozik a kedvelt szituációk közé, pedig, ha tudod, pontosan mire és hogyan kell felkészülnöd, akkor az izgalom jó részét megspórolhatod magadnak.
A workshopon segítséget nyújtunk az interjúra történő felkészülésben és gyakorlati tippekkel, praktikákkal szolgálunk a résztvevőknek a pályázati csomag (önéletrajz + motivációs levél) összeállításában.s.